Gondolatok, érzések, mindenfélékről...

Friss topikok

Feliratkozások


Add to Google Reader or Homepage

Entrópia

2009.02.23. 20:22 Jasmioneee

Az entrópia fogalma a Maxwell-Boltzmann gázelméletben jelent meg először, majd ezzel rokon fogalmat vezetett be entrópia elnevezéssel Claude Shannon az információelméletben is. Az entrópia nem más, mint a rendszerben lévő rendezetlenség mértéke. Az entrópia csökkentése csak energiabefektetés útján lehetséges. Ha a rendezettség nő, az entrópia csökken. A magára hagyott zárt rendszerben az etrópia nem csökken. Amikor egy nem zárt rendszerben energiabevitellel lokális rendezettség jön létre, ez azon az áron történik, hogy nő a globális rendezetlenség. "Egy faj kialakulása, egy élőlény világrajötte rendkívül kis valószínűségű események, és mi mégis ezeket a ritka eseteket tekintjük fontosnak, erre épül fel az értékrendünk. Az, hogy egyáltalán létrejöhetnek e jenlenségek, azzal magyarázható, hogy a zárt rendszerben vannak nem zárt részek, ahol az entrópia időlegesen csökkenhet."         /N.Wiener, 1974/

/idézet László Ervin, Világváltás c. könyvéből/

Megállapítom, hogy körülöttem hatalmas entrópia uralkodik. :D Főleg a konyhában. :D És való igaz, hogy ennek az entrópiának a csökkentése csak jelentős energiabefektetés útján jöhet létre.
Ha szerencsém van, akkor nem teremtek új fajokat :)
 

Szólj hozzá!

Címkék: lászló ervin entrópia világváltás rendezettség wiener

A bejegyzés trackback címe:

https://jasmioneee.blog.hu/api/trackback/id/tr55962362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása